Vad man verkligen behöver

2013-01-27 18.53.49

I går var det den 27 januari, dagen då Leningrad slutligen befriades från den tyska belägringen 1944. Den som har släktingar som överlevde belägringen bör besöka dem denna dag, och jag har lovat att följa med mina vänner M och D till D:s farmor Baba Olja (som jag tidigare berättat om). De ska hämta mig vid metron med det passande namnet Prospekt veteranov, och jag räknar kallt med att det ska kunna gå att köpa en bukett blommor till Baba Olja där. Antagandet stämde, minst sagt. Det brukar alltid finnas blomsteraffärer vid metrostationerna, och medan jag väntar på mina vänner hinner jag räkna till 11 (!) blomsteraffärer runt metron. Flera av dem dygnetruntöppna. (Vilket dock inte metron är.) Öppettiderna är överlag generösa här i S:t Petersburg, de flesta affärerna är öppna till kl 22 på kvällen, och det finns tre sorters varor som du ofta kan köpa även på natten: mat, böcker och blommor.