Är rysk sushi som svensk pizza?

Skrmavbild_2012-02-02_kl

Rysk mat är ju ett fascinerande kapitel, och förutom traditionella läckerheter som dill och kål så har ryssarna på senare år tagit en del nymodigheter till sina hjärtan. Som sushi. Du kan inte gå långt i St Petersburg utan att stöta på en sushi-bar. Ofta håller maten som serveras god kvalité, men det är kanske inte något för ortodoxa sushi-kännare. Nej, istället har sushin utvecklats till något mycket ryskt. Vad sägs till exempel om ungsbakade rullar med ostsås?

Jag kommer aldrig glömma några engelska gästers hysteriska fnitter över en svensk pizzameny. Ägg, bernaisesås, en hel kebab?! Rätt långt från en klassisk napolitansk margarita som vi säger så. Lite så känner jag mig när jag bläddrar i menyn på kedjan Tokyo City vars inrättning på Prospekt Statjek mina vänner M&D tar med oss till innan återresan till Sverige. Det har blivit en tradition, inte minst för att denna kedja på vardagarna har ett erbjudande om att för varje rätt man beställer får man en likadan till gratis.

Illustrationen på den ostbakade sushin kommer från deras meny, och hela kedjans ganska typiska utbud av mer eller mindre traditionella sushirullar kan beskådas här. Och jo då, om någon undrar så går det utmärkt att smyga in lite dill även i sushi.