Kören på trappan

kören på trappan.mp4 Watch on Posterous

Bland så mycket annat, så är kriget och minnet av de upphov till en stor rysk sångskatt. Krigssångerna är vackra och vemodiga, och så här om våren så hörs de snart sagt överallt i olika tappningar. De framförs på konserter för veteraner, de spelas på radio, de sjungs runt lägereldarna. Många är skrivna långt efter att kriget tog slut. När jag vandrar runt i folk havet på kvällen den 9 maj i väntan på fyrverkerierna tycker jag mig så höra sång i bruset av människor och bilar. På trappan till flottans museum står en kör vänd mot Vasilijöns strelka och Peterpaulsfästningen på andra sidan Neva. På trottoaren nedanför samlas det folk. Trappan är avspärrad med ett gult staket, vi är trots allt i avspärrningarnas förlovade land, och en solariebränd polisdam står på vakt. Till henne kommer det hela tiden människor som ska vara med i kören. Hon släpper lite motvilligt fram dem. På trottoaren börjar det bli trångt, åskådarna sjunger med, krigssångerna är välkända och älskade. "Stå inte här, upp på trappan med er!" ropar dirigenten, en vithårig dam i storblommig kavaj. Strömmen till poliskvinnan blir allt tätare, hon ser villrådig ut. "Pet' budete?" frågar hon de som vill ansluta. (Ska ni sjunga?) "Budem, budem!" (det ska vi) försäkrar de henne och smiter förbi bakom avspärrningen. Trappan fylls på, det är snart inte mycket ledig plats kvar. Körens sånghäften börjar ta slut, men det gör inte så mycket. De flesta kan sångerna ändå, och glömmer man en del kan man alltid lalla med. Klockan närmar sig tio, dirigenten tar upp segerdagens eget ledmotiv Den' Pobedy som jämförelsevis är riktigt glad och struttig. Ett dacapo på en av verserna avbryts av babam! Klockan är tio, och segerdagssaluten skjuts från Peterpaulsfästningen. Marken skakar av kanonerna, folket jublar och hurrar och visserligen lyses inte himlen upp eftersom det ännu inte är mörkt men det är i alla fall fyrverkerier. Och borta är vemodet, och tårarna i ögonen som det sjungs om i sången och kvar är bara glädjen och hänförelsen.