Rent ryskt?

Det är inte utan att jag måste läsa om några gånger innan jag faktiskt är övertygad om att jag har förstått saken rätt. Ryssland ska inte längre växla mellan sommartid och vintertid. Visst knotas det en del även här vid tidpunkterna för omställningarna, och många är de som med lång näsa insett att de dagen efter befinner sig på rätt plats – men vid fel tid. För att avhjälpa detta visar nu president Medvedev handlingskraft och bestämmer att i Ryssland ska det inte längre vara några förkortade nätter, förvirrade söndagar och missade aktiviteter till följd av det här eländet.

Det finns det ju en del länder som låter bli, eller delstater i länder – Western Australia har t.ex. till skillnad från resten av landet inte sommartid. Låt vara att exemplen numera är ganska få – men Ryssland vill naturligtvis vara unikt. Därför är det inte sommartiden som ska avskaffas. Det är vintertiden. Den som även kallas normaltid.

I mars 2011 ställer Ryssland alltså fram klockan 1 timme. Sen stannar man där. Det är inte 1 april i dag va?