Snart smäller det!

Vi börjar närmas oss den stora 65-årsdagen. Den av Nazitysklands fullständiga kapitulation alltså. I slutet av nyhetsprogrammet Vremja på kanal 1 räknars det varje dag ner under vinjetten Vremja pobedy (ung. segertiden) som berättar om de viktigaste händelserna varje dag under krigets slutfas. I dag var det 1399 dagen av kriget. Stormningen av Berlin inleddes denna dag, som dessutom råkar vara Hitlers födelsedag. (Här vet alla av någon anledning när det är Hitlers födelsedag. Jag vet inte om det är ett utslag av kalenderbiteri eller om det beror på deras galna nynazister som brukar fira denna dag.) För varje ny händelse återupprepar berättaren dagens datum innan vi kommer till finalen: “20 april 1945. Till vår seger återstod 19 dagar”. Lokaltidningen fontanka.ru har en liknande serie, men med fokus på Leningrad där man var i full färd att förbereda sig för livet efter kriget – och för Lenins födelsedag 22 april. Fontanka.ru tycker förresten att det är 18 dagar kvar till segern och inte 19. Välj själv vem du vill hålla med.

Veteraner börjar fylla nyhetssändningar och tidningar. Hyllorna på den stora bokhandeln Dom Knigi dignar av vykort med segerdagsmotiv. Varenda museum med krigsanknytning har skolklass efter skolklass på besök. Staden börjar så smått dekoreras med affischer som gör reklar för jubileumskonserter och banér med motiv som knyter an till 1945. I går såg jag den tjusiga jubileumsmålade bussen som kan ses härintill. Och så var det paradrepetition på Palatstorget, soldaterna gick i välordnade fyrkanter med raka benlyft. Paraden 9 maj ska bli något alldeles extra är det utlovat, även om den såklart inte kommer vara lika maffig som den i Moskva. Till den i Moskva har det dessutom bjudits in utländska deltagare får jag höra. Och Vremja pobedy berättar inte bara om Östfronten. Det känns som Ryssland tagit ytterligare kliv mot den internationalisering av krigsminnet som Andreas Langenohl skrivit om.

Kort sagt: uppladdningen pågår för fullt! T-minus 19 (eller 18) dagar!