Tragedin i Smolensk

Strax efter att jag publicerade gårdagens inlägg så togs naturligtvis nyheterna helt över av ett annat tema: den tragiska flygolyckan i Smolensk. Det finns något djupt ironiskt i omständigheterna: stora delar av Polens ledning omkommer i Ryssland, på väg till en minnesceremoni över de polska officerare som avrättades av NKVD i Katyn. Om detta skrivs mer och bättre på annat håll, men jag hoppas att DN får rätt i följande:

Snarare anar många bedömare att katastrofen kan leda till bättre relationer mellan Polen och Ryssland. De ryska myndigheterna har varit påtagligt respektfulla i hanteringen av det inträffade. Polska experter inbjöds omedelbart att delta i haveriutredningen och Ryssland regering utlyste måndagen till officiell sorgedag. Offrens anhöriga inbjöds till Moskva.

De ryssländska ledarna har på nyheterna här gett ett samanbitet intryck och verkar påtagligt berörda. Riktigt vad morgondagens sorgedag i praktiken kommer innebära vet jag inte. Men Ryssland kan behöva bättre relationer med sina grannar, och om gårdagens tragedi kan bidra till det är det bara att konstatera нет худа без добра – inget ont som inte har något gott med sig.