Ã…rets fulaste tid?

När jag sitter på planet och spanar ut över den platta marken runt St Petersburg drar jag mig till minnes Lonely Planets rekommendationer om när på året det passar med ett besök i Ryssland: undvik våren, då är det blött, geggigt och miserabelt. Världen tycks ha en jämn smutsgråbrun ton. Ån som flyter fram är knappt urskiljbar i färg från de leriga och vattensjuka fält som omger dem. Här och var bryter lite snö av, men jag skulle inte vilja kalla den vit. Jag tänker att det nog ändå var en bra idé att låta mina nya rejäla gummistövlar ta upp nästan halva packningen.

Det är inte heller så att de grå förorterna som man först passerar igenom lättar upp intrycket. Det är dessutom en ruggig dag med molntäckt, stålgrå himmel. Men den här gången ska jag ju bo alldeles mitt i stan, så taxin fortsätter mot centrums pastellfärgade byggnader. Här i stenstaden glömmer man lätt den gråbruna geggan som finns utanför dess gränser.