Grön borsjtj

Borsjtj är inte nödvändigtvis rödbetssoppa. Den kan likaväl, särskilt sommartid, vara alldeles rödbetsfri och istället  innehÃ¥lla sjtjavel. Översättningen av sjtjavel är ängssyra. Jag är inte helt säker pÃ¥ att det är exakt samma sak, det verkar dessutom finnas mÃ¥nga olika sorters sjtjavel, men tänkte ge mig ut pÃ¥ ängssyrejakt hos mina föräldrar i sommar och testa. Sjtjavel är syrligt i alla fall, sÃ¥ man kan variera mängden med hur sur soppa man vill ha. Min variant som jag försökt ”reverse-engineera” frÃ¥n soppor jag fÃ¥tt blir ca 3 portioner. MÃ¥tten är ungefärliga och jag vet dessvärre inte hur mycket bunten sjtjavel jag köpte vägde, gissar pÃ¥ 150 g.

1 gul löksjtjavel
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
1 rejäl bunt sjtjavel
ca 5 stjälkar salladslök
En näve hackad dill
En näve hackad persilja
1 buljongtärning
salt och peppar

Strimla gul lök och vitlök och fräs i olja. Tärna potatisen och fräs med den en stund. Tillsätt grovhackad sjtjavel. (Man kan även lägga i en tärnad tomat eller någon annan trevlig grönsak om man känner för det.) Häll på vatten och buljongtärning och koka tills potatisen är mjuk. Hacka under tiden kryddgrönt och tillsätt när det är några minuter kvar att koka. Smaka av med salt och peppar och servera med en klick smetana (det träts om huruvida gräddfil eller creme fraishe är närmst, jag röstar på en blandning.)