Arbetarklassens palats

kirovsky_zavod_metrostation

Kirovskij zavod.

Det finns numera fem tunnelbanelinjer i S:t Petersbug: röd, blå, grön, gul/orange och lila. ”Varför vet alla utlänningar vad det är för fä¤rg på metronlinjerna?”, undrar min kompis A. som bott hela sitt liv i S:t Petersburg, ”Jag har ingen aning. Jag vet ingen här som kan några färger.” Jag kan inte låta blir att tycka att det är mer anmärkningsvärt. Färgkodningen används nämligen på alla kartor över tunnelbanenätet och på skyltarna inne i tunnelbanan. Inte särskilt svårt att lära sig med andra ord. Jag bor utmed linje 1, den röda. Det är den äldsta linjen med vackraste stationer som skulle visa att metron var arbetarklassens palats och vägen till den ljusnande framtiden. Avtovo en station längre ut från mig framhålls av många som den finaste av de alla. Men konkurrensen är hård. Min station, Kirovskij zavod, är också mycket tjusig. Den är i gråblå marmor med emblem som föreställer stålframställning och oljeutvinning. Längst bort i pelargången finns en byst av faktiskt inte Kirov utan Lenin.

avtovo_kolonnaFrågan är förresten om inte det mest anmärkningsvärda med just Avtovo är det faktum att stationen saknar rulltrappa. Petersburgs tunnelbana sägs vara den djupaste i världen, det är floderna och träskmarken som staden ligger på som gjort att man var tvungen att gräva djupt. På rulltrapporna som leder ner i underjorden ser man på vissa stationer knappt botten från toppen. Men Avtovo ligger sådär en liten trappa ned som tunnelbanor i resten av världen. Kanske var det ovanligt torrt där.

I metron är det strängt förbjudet att fotografera. Som tur är har någon annan trotsat det så jag kan plocka några bilder från wikipedia.