Kirovfabriken

Av  de stora fabrikerna jag nämnde i går är ingen större än Kirovfabriken. fabrik2Områdets stolhet. En gång i tiden arbetade här 100 000 personer säger D. som jag bor hos. Hela hans familj har hört till den skaran men själv har han övergett familjetraditionen och blivit skeppsbyggare, precis som hela M:s familj (fast hon har också brutit med traditionen och blivit språkvetare). I princip hela stadsdelen är byggd för att hysa fabrikens arbetare, och det är också den som givit namn till min närmsta metrostation. Nu är de betydligt färre som jobbar på fabriken, men det är fortfarande ett av de största  företagen i S:t Petersburg. Här tillverkas vapen och andra tunga grejer, fast inga stridsvagnar längre (också detta enligt D., wikipedia säger däremot att det byggs traktorer och jordbruksmaskiner vilket låter fredligare och trevligare). Fabriken grundades 1800 och tillverkade då kanonkulor, många namn och produktionsbyten senare blev den namngiven efter Kirov på 30-talet och har behållit detta namn sedan dess. Trots att den låg så nära fronten under andra världskriget och belägringen av Leningrad var fabriken igång under hela kriget, det sägs att de svältande arbetarna kedjade fast sig vid maskinerna för att inte svimma av utmattning.