Var är den nu?

Jag har tidigare skrivit om monumenten av Zurab Tsereteli som rests i Moskva, och nu sitter jag med det igen, eftersom mina studenter ska få höra om dem i nästa vecka. Men allra mest funderar jag på ett annat Tseretelimonument som jag första gången stötte på när jag skrev min masteruppsats för några år sedan.

Till minne av Jaltaöverrenskommelsen i februari 1945 beställde styret på Krim ett monument av de tre ledarna. Det skulle resas utanför Livadiapalatset där Jaltakonferensen hölls och bli det första monumentet av Stalin på många, många år. Tsereteli har sagt att han aldrig skulle göra en staty av bara Stalin, men att detta är ett monument över en historisk händelse av stor betydelse, inte över en person. Männen i skulpturen räddade världen från fascismen menar han.

Tatarerna på Krim, en folkgrupp som deporterades av Stalin, protesterade dock så häftigt mot projektet att myndigheterna fick kalla fötter och tog tillbaka sin beställning. Då föreslogs att monumentet skulle resas i Moskva, men även där möttes förslaget av stora protester och realiserades aldrig. Nästa förslag var Volgograd (fd Staingrad) men även det verkar ha stött på patrull då stadsstyret i Volgograd inte ansåg sig ha råd att finansiera resandet av statyn. Jag hitta massor av artiklar om att monumentet ska resas där – men inte någon om att det faktiskt har gjort det. Vad som blev av statyn vet jag inte, det finns inte med i förteckningen över monument som Tsereteli har på sin hemsida.

Men statyn, som heter Bolsjaja trojka, verkar finnas. I alla fall kan man hitta bilder av den, som den här till vänster. Den är påfallande lik det klassiska fotot från Jaltakonferensen. Men var den finns, det har jag inte lyckats lista ut. Var gömmer man en 4 meter hög staty vägande 10 ton?

(Den som kan läsa ryska kan fördjupa sig i monumentfrågan här: Памятник Сталину: «за» и «против»)