Okkervil

Mitt nygamla liv som (tillfällig) lantbo har fått mig att inse internets fulla potential. Man kan köpa saker där! Hur lätt som helst! Tryck på några knappar, vänta en dag eller två och så kommer de i brevlådan som ligger väldigt mycket närmre än någon affär. Idag ankom min nyinköpta skiva med Okkervil river. Den är införskaffad som föreberedelse för helgens festivalaktiviteter. Det slog mig plötsligt att ha betalat 1300 spänn för en festivalbiljett när man egentligen inte är särskilt intresserad av mer än ett band kanske inte var så värt, så jag gjorde ett försök att bredda min bas. (Förutom de band jag ska se så att mannen som turnerar i USA ska vara lite avundsjuk på mig, och inte bara tvärt om.) Även om jag inte direkt fallit för Okkervil river av det jag hört tidigare, var de ändå det självklara valet för ett inköp. Enbart på grund av namnet.

Okkervil eller Оккервиль är en flod (eller kanske å) strax öster om Sankt Petersburg. Det är det störta tillflödet till floden Ochta som i sin tur är en av Nevas största bifloder. Okkervilfloden är 18 km lång och varierar i bredd mellan 1,5-25 meter. Det något oryskt klingande namnet lär vara taget från en svensk löjtnant som hade en egendom vid dess stranden på 1600-talet, dvs innan Sankt Petersburg fanns och området fortfarande var svenskt. (Ryska wikipedia gissar att O:et i Okkervil härrör från det svenska ordet å så att ursprunget egentligen är Kervils å.) Reka Okkervil är också namnet på en berättelse av Tatiana Tolstaja, f. 1951, i mitt tycke en av Ryssalnds bästa författare just nu. Läs hennes Därv som finns översatt till Svenska av Staffan Skott (som jag skrivit lite grann om här) eller varför inte berättelsen om ån Okkervil som man kan hitta här.

Bandet Okkervil river har tagit sitt namn från Tolstajas novell, eftersom jag misstänker att för amerikaner är rysk litteratur något av det mest pretentiöst intellektuella och svåra som man kan syssla med är det säker ett bra sätt att positionera sig. De spelar ganska ordinär amerikansk indie, men det är inte ialla alls och jag är nöjd med mitt inköp och ser fram emot att se dem i Göteborg på fredag. (Jag ser dock inte fram emot det utlovade regnovädret.)