Skördetid på burk

Temat för nummer 39 av veckotidningen Ogoniok är skördetid pÃ¥ burk. Det vill säga inläggningar. Och om det är nÃ¥got jag förknippar med Ryssland sÃ¥ är det inläggningar, i alla möjliga och omöjliga former. Saltgurka, saltad svamp, olika grönsakskonserver, sylt, kompot… listan är nästan oändlig. Vissa minns jag med förtjusning – andra med fasa. Min värdinnas tomat och paprikainläggningar gav en välbehövlig fräschör till den tunga maten, sÃ¥ det var alltid en glädje att se den burken. Men hennes rättikainläggning som var sÃ¥ sur att magen vände sig ut och in är faktiskt bland det värsta jag nÃ¥gonsin smakat.

I artikeln citerar Ogoniok statistik över hur frekvent inläggandet är, vilket nästan överträffar min vildaste fantasi: 82% av befolkningen gör nÃ¥gon form av inläggning! Grönsakerna kommer oftast frÃ¥n datjan, svampen är egenhändigt plockad i skogen. Fast det var faktiskt pÃ¥ försommaren i St Petersburg som min värdinnas syltkok fick mig att inse att man kan köpa frukt pÃ¥ marknaden och lägga in. (Jag är uppväxt pÃ¥ landet om det är nÃ¥got försvar för denna senkomna insikt.) PÃ¥ andra sätt bekräftar ocksÃ¥ artiklarna min bild av Ryssland. Den manliga professorn uttalar sig, bland annat om hur goda inläggningar hans fru gör…