Ryssland, rättegångar och rasism

Rättegångar verkar vara den senaste veckans tema och här är ännu ett människorätt- och Rysslandsrelaterat som domslut förtjänar uppmärksamhet. Europadomstolen för mänskliga rättigheter har dömt i målet Bitiyeva and X v. Russia.

”The European Court of Human Rights ruled that in this case, the Russian Federation had violated the right to life, the prohibition of inhuman and degrading treatment and the right to liberty and security as well as the right to an effective remedy.” (Amnesty)

Zura Bitieva var en välkänd tjetjensk fredsaktivist (X. som drivit målet är hennes dotter). Hon engagerade sig mot den väpnade konflikten och människorättsövergreppen. Hon organiserade marcher och demonstrationer för fred. År 2000 utsattes Bitieva för ett godtyckligt frihetsberövande, vilket hon anmälde till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Hon dödades i en utomrättslig avrättning 2003 tilsammans med tre familjemedlemmar. Läs Amnestys kommentarer till domen.

Anknyter till både rättegångar och rasism gör en incident som engelskspråkiga St Petersburg times times rapporterar om. Det är inte bara mörkhyade som råkar illa ut i Ryssland utan även de som engagerar sig för deras sak. I tisdags attackerades en av Rysslands främsta experter på hatbrott och rasism, Valentina Uzuniva. Uzuniva var vittne i en uppmärksammad rättegång, hennes dokument om rättegången stals i samband med överfallet.