Parramatta Farmer’s Market

PÃ¥ fredagar är det Farmer’s market i Parramatta. E och jag gÃ¥r dit för att köpa äpplen och äta gözleme, nystekt turkiskt bröd med fyllning a spenat och ost. Det är inte sÃ¥ mycket bönder över marknaden egentligen, det är ett stÃ¥nd som säljer frukt, ett som säljer ägg och vi kan väl räkna med damen som säljer honung (och hudvÃ¥rdsprodukter). Sen är det lite smÃ¥tt och gott: bröd, kakor, sockerrörsjuice… Det är flera matstÃ¥nd, och runt lunchtid fylls marknaden med hungriga kontorsarbetare. Det är ett band som spelar. Det är tillräckligt mycket folkliv för att bjuda pÃ¥ en smula förströelse medan E leker sin favoritlek: peta med en pinne i marken. Han kan hÃ¥lla pÃ¥ i timmar.

”Parramatta remembers” stÃ¥r det pÃ¥ flaggorna som hela staden är dekorerad med. Det är nÃ¥gra dagar efter Remembrance Day och det är som en pÃ¥minnelse frÃ¥n en annan tid, dÃ¥ min radar var inställd pÃ¥ allt som hade med krigsminne att göra.

Parramatta Remembers

Farmer’s market hÃ¥ller till pÃ¥ Parramattas centrala torg. Här finns stadshuset, och kyrkan. Det finns förvisso fler kyrkor (och före detta kyrkor) i Parramatta, men detta är kyrkan. Den första, den som gett namn till stadens huvudgata Church street. I dag är Parramatta en del av Sydney, en gÃ¥ng lÃ¥g det en dagsresa bort längs floden. Här anlades en jordbrukskoloni senare samma Ã¥r som ”First Fleet” ankom Australien. Parramatta är ocksÃ¥ fortfarande en egen stad, med ett eget CBD – central business district – i glas och betong.  ”Sydney’s second city” kallas den ibland. Här pÃ¥gÃ¥r just nu ett intensivt byggande, de bygger ”Australia’s next great city” stÃ¥r det pÃ¥ banderollerna som täcker de otaliga byggarbetsplatserna. Mer glas och betong, gissar jag. Parramatta har länge dragits med ett dÃ¥ligt rykte, och jag gissar ocksÃ¥ att satsningen pÃ¥ Farmer’s market är en del av samma förvandlingsnummer, för hur kan bygga en ”great city” utan eukalyptushonung, ankägg och färskpressad juice?