Blåon och svarton

20110731964

För att fortsätta pÃ¥ temat mat sÃ¥ har jag just genomfört ett ryskinspirerat (dillfritt) experiment: odonsylt. Flera av mina ryska bekanta har nämligen pratat om ett blÃ¥tt bär som växer pÃ¥ mossen som är större men mer svÃ¥rÃ¥tkomligt än blÃ¥bär och därför mer eftertraktat. ”Ännu godare” försäkrar de. Det tog mig ganska lÃ¥ng tid innan jag förstod att det var odon de pratade om – i Sverige anses ju odon bara knappt vara ätliga. Faktiskt finns det till och med de som tror att det är giftigt (”felaktigt” försäkrar nationalencyklopedin).

En dag i juli var jag så ute på det så kallade röda spåret som går i skogen där mina föräldrar bor, spåret härrör från den frisksportigare tiden då friluftsgården fortfarande hette friluftsgården och hoppbacken på dess tack gick att använda. Skogen här har vissa likheter med den ryska skog som jag ibland hänger i, bland annat är marken bitvis rätt sank. Så när vi jag kom där på spångarna över mossen såg jag att det var fullt med odon och bestämde mig för att det var dags att testa de där ryska påståendena om odonets förträfflighet.

Ã…tervände nÃ¥gon vecka senare, odonen var kvar. Konkurrensen om dem tycks inte vara sÃ¥ hÃ¥rd… Eftersom bären är större och buskarna lite högre var de nÃ¥got enklare att plocka än blÃ¥bär. Förresten finns det en rolig färgdetalj här: pÃ¥ ryska heter blÃ¥bär tjerniki och odon gulubikiom man i översättning använder den vanligaste ändelsen för svenska bär blir det svarton respektive blÃ¥on. Och som ni kan se pÃ¥ bilden har odonen en betydligt ljusare och blÃ¥are färg än de nästan svarta blÃ¥bären…

Trots skalets ljusare färg och att innanmätet är nästan färglöst blev sylten dock sÃ¥där svartlila som bÃ¥de blÃ¥bärs- och svart vinbärssylt blir. Sylten är fastare och mildare än blÃ¥bärssylt. Det smakar bär pÃ¥ nÃ¥got obestämbart sätt. ”Jag vet inte om det är godare än blÃ¥bärssylt…” säger mamma tveksamt. Men eftersom hon tycker att blÃ¥bärssylt är det godaste som finns sÃ¥ säger inte det sÃ¥ mycket. Fullt ätligt enas vi om. Smakar utmärkt är jag beredd att sträcka mig till. (Har ju trots allt lagt ner en del arbete här.) Vi ger ryssarna rätt, och funderar pÃ¥ varför odon är ett i Sverige sÃ¥ underskattat bär.

Tillägg: Ingrid gjorde mig uppmärksam på den här betydligt mer informativa bilden om skillnaden mellan blåbär och odon (blokkebær!). Från norska wikipedia.

4 reaktion på “BlÃ¥on och svarton

  1. Ja, det var en betydligt bättre bild än min! Bären är tydligen rätt nära släkt, även om smaken inte är särskilt lik. Jag tar med en burk till dig i nästa vecka!

Kommentarer inaktiverade.