Nutiden kommer i kapp

Ibland kommer nutiden ikapp en när man sitter och funderar på förhållandet till det förflutna. Plötsligt sprängs det åter bomber i Moskva och vad som ska hända med Lenin känns inte längre så intressant. Och jag kan inte låta bli att undra om DN som avslutar sin rapport med att rabbla aktiekurser har sina prioriteringar på rätt ställe… Det blir nog en kväll framför nyhetssändningarna det här, men det är långt från en lägenhet på Prospekt Statjek till Domodedovoflygplatsen.

Några timmar senare är tv:n tillfälligt avstängd, men på något annat än bomber är det svårt att tänka. Dels är det klart man blir lite skärrad, avståndet till Moskva är visserligen betryggande men i den proppfulla tunnelbanevagnen in till centrum imorgon bitti lär det blir svårt att hålla tankarna borta från bomber. Trots att sannolikheten för sådana antagligen är mindre än på länge.

Till och med allas vår persident har lagt satiren åt sidan och postar regelbunda informationsbullentiner på sitt twitterkonto. Överhuvudtaget var väldigt mycket av den första nyhetsförmedlingen twitterbaserad. Nyhetsuppläsarna citerade meddelanden och visade upplagda mobilkamerafilmer. Tråden #domodedovo var smått omöjlig att följa i den takt det rasade in nya meddelanden.

Bomberna är inte bara skrämmande för den konkreta död och förödelse de orsakade. För de symboliserar allt som du inte vill ha med Ryssland. När allt man skulle önska är ett lite öppnare samhälle är bomber den perfekta ursäkten för hårdare tag, för slutenhet. Och bomber lär inte göra något för att minska främlingsfientligheten, även om det fortfarande är oklart vem som ligger bakom dagens dåd går det rykten om unga män med arabiskt utseende och, naturligtvis, om Kaukasien. Och när man skulle önska att en kris fick människor att visa sina bästa sidor kommer rapporter om taxichaufförer som kräver tusentals kronor för att köra in till Moskva.

2 reaktion på “Nutiden kommer i kapp

  1. Läste precis om det. Hemskt! Vilken kanal är det som gäller? Det blir till att bevaka här ocksÃ¥…

Kommentarer inaktiverade.